Home    Doel    Biografie    Contact    Pancrock 2015    Pancrock en CDJF   

Biografie Cock de Jong

Geboren op 30 augustus 1956 in Broek op Langedijk.

Als oudste van een gezin met vier kinderen groeide Cock op in het Noord-Hollandse dorp Broek op Langedijk.  Als zoon van een tuinder ging hij na de lagere school naar de lts om de opleiding automonteur te volgen.  In diezelfde periode kwam Cock in aanraking met muziek en met name de gitaarmuziek.  Op 14-jarige leeftijd kocht hij van zijn verdiensten op de akker en van z’n krantenwijk zijn eerste gitaar.  Een copy van een Fender Firebird met een Marlboro versterker. Na de lts ging Cock naar de mavo en richtte daar zijn eerste (school) band op: ‘Orderly Disorder’. Later ‘Orderly’.

Na een aantal baantjes te hebben gehad in de groenten- en aardappelenhandel (voornamelijk als sjouwer) richtte hij in 1977 samen met zijn broer Jan (drums) The Rousers op. Daarin zaten ook Theo van der Plas (zanger) en Rob Marinus (bas).  In 1978 werd Cock ‘bandaleur’ (bandjes in de vaderlandse driekleur om kazen wikkelen) bij de Alkmaarse Kaasgroothandel CZ.  Het was op deze fabriek waar hij contact legde met Wieb en Bonne Zigtema. Theo van der Plas verliet The Rousers en de gebroeders Zigtema namen zijn plaats in.

Januari 1980 verscheen het eerste album van The Rousers,  ‘A Treat of New Beat’, met een briljante hoes, getekend door  Joost Swarte. In 1981 kwam het tweede album ‘Touched’, dat het succes (in verkoop en kritieken) van het debuut niet kon evenaren.
The Rousers viel als band uiteen, maar werd snel gevolgd door The Thought. Wederom met Jan de Jong op drums, Cock de jong, gitaar en zang, Wieb Zigtema op gitaar en zang  en Rob Marinus op bas. Na drie albums met wisselend succes viel het doek voor deze band in 1986.

Cock hing vervolgens voor tien lange jaren zijn gitaar aan de wilgen, maar nooit met de intentie om definitief te stoppen.  Het was in het voorjaar van 1996 dat hij samen met zijn andere broer, Theo de Jong (drums), de draad oppakte met een nieuwe band: The Shavers met Johannes de Boom als zanger en boegbeeld.  Een trio die zijn weerga niet kende op velerlei vlak. Een basloos trio, met Nederlandstalige teksten en snoeiharde rock ’n roll. In het bestaan van deze band werden zes studioalbums, 1 live-album (Bijlmerbajes) en 2 live-dvd’s uitgegeven.

Na eerdere plannen van  Cock de Jong om op het hoogtepunt van de band te stoppen, hield het trio het op 15 oktober 2006 voor gezien. De jarenlange reumaklachten van Johannes waren niet meer te combineren met het voortzetten van de band. Na net geen tien jaar en een afscheidstour waarbij 38 podia werden bezocht, hielden de mannen het (achteraf voorlopig) voor gezien. Het allerlaatste concert van deze periode vond plaats in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard.

Plannen van de broers De Jong om onder de nieuwe naam ‘The Cocks’ op te treden zijn nooit van de grond gekomen. Maar… begin februari 2009 meldt de website van The Shavers dat de band nieuw leven is ingeblazen en dat de drie mannen vanaf 1 mei 2009 weer langs de podia gaan trekken. Ook zal in 2009 het zesde album van The Shavers verschijnen. Het eerste concert na het afscheid zal plaatsvinden waar het op 15 oktober 2006 eindigde; in De Waerdse Tempel in Heerhugowaard.

In het voorjaar van 2010 wordt kanker geconstateerd bij Cock.  In eerste instantie lijkt de behandeling in het ziekenhuis succesvol, maar de ziekte komt zodanig terug dat genezing niet mogelijk blijkt. Op 29 mei 2011 neemt Cock zelf met een door duizenden bezocht laatste concert in de Waerdse Tempel afscheid van zijn publiek.

Fans kwamen met het idee rond dit afscheidsconcert een festival ter ere van Cock te organiseren in de Waerdse Tempel. Van alle opbrengsten van dit festival is een fonds opgericht die in de toekomst jonge muzikanten zal gaan ondersteunen onder de naam ‘Cock de Jong Foundation’.

Cock de Jong overleed zaterdag 22 oktober 2011 op 55-jarige leeftijd.

 

nieuws

CdJF steunt artiesten en bands

Alkmaar - Een fonds van waaruit talentvolle bands en muzikanten financieel worden ondersteund. Dat was de wens van gitarist Cock de Jong (The Shavers) uit Alkmaar. Hij overleed in 2011 op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. In 2012 ging de wens van Cock in vervulling,... lees verder

Website CdJF in de lucht

Sinds vrijdag 18 mei jl. is de website van de Cock de Jong Foundation in de lucht. Via deze website informeren wij de bezoekers over o.a. de doelstelling van de CdJF en over de procedure voor de deelnemende artiesten en bands. Bovendien kun je hier terecht voor de laatste... lees verder

 

© Copyright 2012 CdJF. Powered by WEBFLOW and Studio Buzzer